SELEN CAKE BUTIK PASTA
WELCOME TO SELEN'S CAKE HOUSE

Ozel gunleriniz icin Ozel tasarim pasta, cup cake, kurabiye, Turk baklavasi, borek ve Turk yemekleri hazirlanir. Irtibat icin: sibelsah@yahoo.com

Tuesday, June 19, 2012

Badem Ezmesi

Eger bir badem severseniz eminim badem ezmesini de cok seveceksiniz. Disarida maliyeti oldukca yuksek olan badem ezmesini evinizde de cok kolay bir sekilde yapabilirsiniz. Bunun icin yapmaniz gereken tek sey asagidaki tarife birebir uymak olacak. Tarifi ilk olarak Sevgili Ihlamurcum'un blogunda gordum. Ben birebir Ihlamurcum'un tarifini uyguladim. http://www.ihlamurcum.com/ev-yapimi-badem-ezmesi.html
Ihlamur'cum tarifi "Refika'nin mutfaginda" gordugunu yazmis. Ben sizlere her iki tarifi de yazacagim. Cunku Refika'nin Mutfaginda bademleri nasil hazirlayacaginizi detayli olarak anlatmis.http://www.refikaninmutfagi.com/cumartesiyazilari/bayram-ikrami/
EV YAPIMI  BADEM EZMESİ
125 gr  badem ( incecik toz haline getirin. Benim hazir toz bademim vardi onu kullandim.)
Şerbeti:
2  çorba kaşığı su
4 silme çorba kaşığı  toz şeker
1-2 damla limon
Yapılışı:
1-)  Eğer bademleriniz toz badem değilse , önce  ‘ çiğ badem nasıl hazırlanır? ‘ kısmını okuyun.
2-)  Toz bademler hazırsa , önce şurubunu hazırlayalım.
3-)  Bir cezmeye şeker +su ‘yu koyup, kaynatalım ,içine 1-2 damla limon damlatalım. Yaklaşık 2 dakika sonra ateşin altını kapatın.
4-)  Toz bademi tahta havana  veya tahta bir çukur kaseye alın(Ben porselende yaptim bu islemi). İçine azar azar şurubu dökün. Her döküşten sonra, tahta kaşıkla eze eze karıştırın. Şurubu iyice yedirin.

6-)  İki parça yağlı kağıt kesin, arasına badem ezmesi hamurunu yayın.
7-)  Merdaneyle ileri geri, sağa sola doğru hamuru istediğiniz kadar inceltin. Çokta ince olmasın.Yaklaşık yarımcm kadar yeterli.
  • 8-)  Elinizdeki herhangi şekilli bir kalıpla kesip, başka bir yağlı kağıdın üzerine alın. 
Refika'nin Mutfagi'nin tarifi
 250 gram çiğ bademi (yaklaşık bir su bardağı) kabuğunu çıkarmak için sıcak su içine atın ve 10 dakika bekletin, sonra soğuk suya alıp bir bir kabuklarını soyun. Bu işlem kabuk soymanızı çok kolaylaştıracak. Bana soyarken en kolay gelen yöntem şu: Bademin topak tarafını aşağı doğru gelecek şekilde baş parmağınız ve işaret parmağınız arasında tutup sıkın, avuç içiniz de bademi sıktığınız tabağa yakın olsun. Bu şekilde iki elinizi de kullanarak hızlıca bademleri ayıklayabilirsiniz. Soyduğunuz bademleri iyice kurutup bir kenara alın. İyi su çeken temiz bir mutfak peçetesinin üzerine yayabilirsiniz.
Şerbet için dört çorba kaşığı suya ve 8 silme dolu çorba kaşığı (100 gram) şekeri ufak bir tencerede kaynatın. Kaynamaya başlamasından sonra bir dakika bu şekilde ocakta tutun; biraz daha koyulaşacak.
Şerbetinizi soğuması için bir kenara alın, içine şekerlenmemesi içim üç damla limon sıkın. Bademleri robota atın ve iyice incelene kadar çekin. Burada mutfak robotunun cinsine göre kullanma şeklinizi ayarlayın. Eğer robotun motoru çalışınca kabı ısıtıyorsa, arada çalıştırıp dinlendirin. Motorun ısısı bademin yapının eriyip bırakmasına yol açabilir. Daha sonra çektiğiniz bu bademleri geniş bir havana alın ve iyice dövün. Bu işin asıl emek verilen bölümü burası. Malum badem ezmesi neredeyse macun kıvamında olur, bu kıvamı robotta sağlamak kolay olmuyor o yüzden önce robotta çekip sonra havanda yaklaşık 10 dakika dövmek gerekiyor. Bir de sizin bu gücünüze dayanabilecek bir havan gerekiyor. Ancak güzel bir havan mutfaktaki keyfi çok arttırdığından, eğer yoksa şiddetle tavsiye ederim. Eğer havanınızda sarımsak kokusu varsa biraz kaya tuzu koyup yarım limonla zımpara yapın. Koku ve lekelerin tamamı çıkacaktır. Soğumuş olan şerbetinizi badem ezmesiyle her seferinde bir kaşık ekleyerek karıştırın en son olarak istediğiniz şekli verip dinlenmeye bırakın. Nefis badem ezmeniz yarım gün sonra tatları iyice birbirine karışmış şekilde hazır olacak.
Elinizde toz bademiniz varsa yukaridaki islemle ugrasmadan 10 dakika da ezmelerinizi hazirlayabilirsiniz. Simdiden afiyet olsun. 

4 comments:

Mutfak Dili said...

Masallah sabirli marifetli insana imreniyorum.
Eline saglik olsun arkadasim.
Sevgiler..

Unknown said...

Sagol arkadasim ama o kadar sabirli degilim maalesef. Bademim unu olunca elimde yapmasi cok rahat oldu. Bu arada iyi tatiller. Yeni resimler bekliyorum:)

caferengigül said...

çok severim çok, en kısa zamanda denemeli.Sevgiler.

Unknown said...

Tesekkur ederim caferengigul. Simdiden kolay gelsin:)